Olej z orzechów kukui
Olej kukui pozyskiwany jest z nasion drzewa kukui, znanego również jako drzewo światła. Drzewo to należy do rodziny wilczomleczowatych. Początkowo rosło na zboczach gór i w wąwozach na Hawajach, ale obecnie można je znaleźć także w Polinezji, południowej Azji, Australii i Cejlonie. Drzewo ma białe do różowych kwiatów, z których powstają zielone, okrągłe owoce. Składają się one z twardej skorupy, która zawiera dwa twarde, kamieniste owoce. Dorosłe drzewa produkują 35-45 kg owoców rocznie. Olej pozyskuje się poprzez ekstrakcję, gorącą lub zimną prasowanie, a następnie delikatnie filtruje i oczyszcza lub rafinuje. Olej ma jasny żółty do pomarańczowego koloru oraz kwaśny, trawiasty i częściowo chemiczny zapach. Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy czy linolenowy, osiągających do 90%. Jest to jedno z olejów o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych.
CAS-Nr.:8015-80-3
Kolor:czysty do pomarańczowego
Zapach:kwaśny, trawiasty, częściowo lekko chemiczny
Trwałość:18 miesięcy
INCI Europa:Aleurites Moluccana Seed Oil
INCI USA:Aleurites Moluccana Seed Oil
Przechowywanie:przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym i szczelnym opakowaniu
Jakości:zimno tłoczone, kbA